Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Bier, een geschenk van god

Bier, een geschenk van god

Het duurt tot de komst van Louis Pasteur’s Études sur la Bière in 1876 voordat we het gistingsproces volledig kunnen ontcijferen – de geest zat daarvoor altijd in het bier; geest is het oude woord voor gist – en begrijpen hoe het zit met zowel zuur als gist en hij onthuld nog veel meer biergeheimen. Tot de komst van Pasteur behoren ze bij de mysteriën van het leven en wordt bier vaak omschreven als een geschenk van god. Pasteur zet de bierwereld op z’n kop. Het is niet bij Josef Groll, die het eerste fabrieksmatige Pilsener in Plzeň brouwt in 1842, maar eerder bij Pasteur dat we de basis van het moderne bier en bierbrouwen moeten zoeken en vinden. Laat ik echter niet vergeten om hierbij aan te tekenen dat er door de eeuwen heen ook sprake is geweest van een organische evolutie van bier - van ijzeren kogelpot tot koperen brouwketel - en zeker waar het de lokale smaakvoorkeuren betreft, die later zelfs overgingen tot nationale. Denk hierbij aan de doorbraak van de Beierse Bieren (Pilseners, Budweisers, Müncheners, Dortmunders…, etc.). De machinale en wetenschappelijke veranderingen in de brouwerij deed de rest.

© BeerWalk | Ariël Meeusen - [email protected]

Deel deze pagina: