Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Zware bieren: proeven of drinken?

Zware bieren: proeven of drinken?

Het tegenovergestelde van de 'geproefde' pijn in zure bieren, is het verschijnsel van verlamming of verdoving. Kent u het gevoel van de tandartsverdoving? Welnu, dat effect treedt op uw tong al heel snel op bij het drinken van zwaar alcoholische bieren; bieren voorzien van hoge alcoholpercentages. De tong raakt als het ware een beetje de weg kwijt en wordt als het ware verdoofd. Als we heel kritisch één glas (zeer) zwaar bier proeven, haal je er de smaak van de ethylalcohol zelfs direct uit. Dat soort bieren smaakt dan ook erg naar elkaar. Enkel zeer gebalanceerde bieren vormen daarop de uitzondering. Daarin proef je diepte en onvoorstelbaar veel meer…Soms maak ik mee dat bierfreaks bij het binnengaan van een bierfestival hele lijsten met bieren hebben genoteerd die ze in een weekendje willen proeven. Gezien bovenstaande opmerkingen betreffende de tong, zou ik na een stuk of vijf, hooguit zes, stoppen met proeven en overgaan op enkel drinken. De proefnotities kunnen dan ook beter achterwege gelaten worden. Wist u trouwens dat het verhemelte een dergelijke functie heeft als de maagwand? Vanwege de dunne structuur ervan, dringt de alcohol, als je bier door een rietje drinkt, zo snel door in de haarvaten, dat de alcohol je al snel naar het hoofd stijgt. Het rietje stuurt het bier en de alcohol immers in een rechtstreekse baan over je verhemelte naar je keel. Alles is een kwestie van snelle opname en verwerking.

© BeerWalk | Ariël Meeusen - [email protected]

Deel deze pagina: