Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Bier: bitter of liever niet?

Bier: bitter of liever niet?

Bitter en branderig worden door veel mensen als negatief ervaren. Vrouwen zeggen niet van bier te houden omdat het zo bitter is. Ach, het zijn vooral hun vooroordelen, want ze houden wel van donkere chocolade, zwarte koffie en thee, die zonder uitzondering ook bitter zijn. Met bittere chocolade (75 procent en hoger) verwerken we spanningen en verlengen we ons leven. We worden er bovendien ook een stuk socialer van. En…, door sociaal te zijn verbeteren we de wereld, maar vooral jezelf en je directe omgeving. Dopamine is een belangrijke stof voor de overdracht van zenuwprikkels (magnesium in chocolade werkt daar ook volop aan mee). Het speelt een grote rol bij gelukkig zijn en gevoelens van welbevinden. Ook heeft het een positieve invloed op zin hebben in seks. De genotervaring die je krijgt door het eten van chocolade kan enkel versterkt worden als dit gebeurt in combinatie met speciaalbier, een dubbele ‘bitter’ dus. Als je die twee samen gebruikt, begin je automatisch endorfine aan te maken en daarmee worden alle gelukshormonen aangezet. Die zorgen voor een euforisch gevoel en ze onderdrukken bovendien eventuele stress en pijntjes. Kunt u zich iets gelukszaligers voorstellen dan dat?

Vooral op de Britse Eilanden kende men 'bitters', elke zichzelf respecterende brouwer brouwde zijn eigen bitter ale of lager. Iets wat bitter smaakt, geeft binnen onze smaakperceptie aanvankelijk aan dat het giftig is. We zijn er echter overheen gegroeid en het gaan waarderen als smaak. Want wat we aan bitterheid binnen krijgen is niet dodelijk, noch ziekmakend. Waarschijnlijk daardoor is de menselijk tong wel extra gevoelig voor bitter. 'Bier slik je door vanwege de bitterheid die je in je keel moet voelen', is een gevleugelde uitspraak van bierproevers. Ze beseffen waarschijnlijk niet dat het bittere smaakfeest al vanaf het tipje van je tong over het midden van je tong heen rechtstreeks richting je keelgat rolt. Bitter proef je wel op 25 verschillende plekken in mond en keel, geheel afhankelijk van de specifieke eigenschappen die de bitterstof – in het geval van bier natuurlijk hop – in zich draagt.

© BeerWalk | Ariël Meeusen - [email protected]

Deel deze pagina: