Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Zintuigen bedriegen, de muggentest

Zintuigen bedriegen, de muggentest

Ik wilde u in deze serie verhalen over smaak en bierproeven laten weten dat smaak vaak niet is wat het lijkt, omdat we door ons brein vaak voor de gek worden gehouden. Ons brein neemt vaak een loopje met ons. We interpreteren geur, smaak, geluid en allerlei visuele aspecten soms op een vreemde manier. Zeker als alle vier samenspannen en ons op het verkeerde been zetten, feitelijk smeken om onze aandacht. Vul de ruimte met wat dennengeur, zet ergens een stukje pijpkaneel in een potje, gooi wat kruidnagel in het openhaardvuur, zet wat stemmige kerstmuziek op en ik weet zeker dat het bier dat u in een mooi bokaalglas zult uitschenken geen goudblonde is! Want nu draait uw geestelijke behoefte ineens helemaal om het verlangen naar behaaglijkheid, naar warmte, naar kerst- of winterbier. Uw brein werkt als het ware naar een climax toe. Bent u toch ook weer in de mindfuck getrapt. Wist u trouwens dat bier uitgeschonken in een zwaar glas altijd uit de bus komt als een beter bier, dan wanneer je dat in een simpel glas zonder franje doet. Dan wordt het al snel ervaren als goedkoop en van slechte kwaliteit. Over zintuiglijk bedrog gesproken…

Het laatste decennium ben ik druk in de weer geweest met allerlei bierexperimenten en -proefjes. Laat ik u niet vermoeien met de uitkomsten van mijn test uit welk glas vrouwen het liefst bier drinken – ze hebben inderdaad specifieke voorkeuren – of welk bier wanneer en waar het best gedronken kan worden. Eén vrij recente test wil ik u echter niet onthouden omdat werkelijk iedereen er iets aan heeft. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat muggen gek zijn op gerst en hop. In mijn proef met pilsdrinkers en drinkers van speciaalbier was er achteraf één significante uitkomst. Pilsdrinkers werden door muggen gestoken, de speciaalbier drinkers verschenen de volgende morgen muggenbultenvrij aan het ontbijt. Hierbij moet wel vermeld worden, dat de speciaalbieren allemaal met zware hergisting op fles waren. Zo kunt u er dus vanuit gaan, dat muggen gist in bier niet lekker vinden.

© BeerWalk | Ariël Meeusen - [email protected]

Deel deze pagina: