Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Vandaag is groen… de kleur van de Ieren

Vandaag is groen… de kleur van de Ieren

In Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en enkele Canadese provincies viert men vandaag feest. De inwoners herdenken er hun beschermheilige Sint-Patricius. Deze gebruikte volgens legendes de shamrock of jonge klaver om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. De shamrock groeide uit tot een Iers nationaal symbool en wordt dan ook vaak geassocieerd met St. Patrick’s Day.

Meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd heffen vandaag het glas! In heel Ierland wordt vandaag uitbundig gevierd met openluchtconcerten, optochten en vuurwerk. De kleur die deze dag domineert, is groen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kleurt groen die dag: kledingstukken, kapsels, de Chicago River en zelfs… bier! Als er één bier is dat enorm verbonden is met St-Patrick, is het Guinness: het bekende Ierse stout-bier. België is, naast Ierland, het enige land dat zijn eigen Guinness heeft! Guinness staat voor vriendschap en fierheid.

Wist je trouwens dat…

  • in wel 6 continenten vandaag feest gevierd wordt?! Van Dubai over Lima naar Brussel en Peru.
  • de St. James Gate Brewery zo’n 4,5 miljoen hectoliter Guinness per jaar brouwt?
  • niet alleen Ieren of mensen met Ierse genen deze dag vieren? Vele mensen zonder Ierse wortels verklaren zichzelf vandaag ‘Irish for the day’.
  • er wel 13 miljoen ‘pints’ Guinness gedronken worden op St. Patrick’s Day, waarvan bijna 100 000 in België?
  • er in België 200 cafés zijn die Guinness van het vat serveren?
  • het Ieperse Belfort groen kleurt vandaag ter ere van St. Patrick’s Day?
Deel deze pagina: