Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Het Oerverhaal van Bier - deel 2

Het Oerverhaal van Bier - deel 2

De oorsprong van bier is volgens ons westerlingen te vinden in het bijbelse Tweestromenland, een groene delta ingeklemd tussen twee belangrijke rivieren: de Eufraat en de Tigris, alwaar het fundament van onze joods-christelijke (en islamitische) tradities ligt. Simpelweg, omdat zich daar ook de Hof van Eden van het paar Adam en Eva bevond, waar later in de buurt godfathers Abraham, Moses en Mohammed rondwandelden. De groene delta, ontstaan onder de beschutting van het eerder genoemde Turkse hooggebergte dat de uitgestrekte groene delta altijd van vers water voorzag. Een Beloofde Land dat nooit wedergevonden is, maar in feite nooit echt bierminnend was.

Dat de Bijbelse gebiedsaanduiding wat bekrompen kan zijn geweest en wellicht tussen twee andere rivieren - de Nijl en de Ganges - gelegen zou kunnen hebben, is een heel andere gewaarwording. Een soort mega schaalvergroting, waaraan ik me in mijn verhaal niet ga vergalopperen omdat er weinig bewijzen zijn aan te dragen betreffende biercultuur oostelijk voorbij het Midden-Oosten. Bier kwam pas eeuwen later bij de rivier de Nijl aan, als de Egyptenaren dikke handelsvriendjes zijn geworden met de Babyloniërs en over en weer bier aan elkaar verkopen. Twee voor die tijd hoogstaande culturen, waar pas millennia later – ná het ontstaan van Tweestromenland – sprake van is.

De werkelijke brouwcultuur concentreerde zich in bepaalde (vroeg ontwikkelde) gebieden en later in belangrijke steden, vaak ook bestempeld als heilige plaatsen. De bouw van Alexandrië, de eerste moderne kosmopolitische stad voor een nieuwe generatie Egyptenaren en andere wereldburgers, betekende even een rem. Hier werd de Griekse wijngod Dionysos bij de Egyptenaren geintroduceerd en daarmee wijn het land binnenbracht. Wat het bier weer wegdrukte, nadat de biercultuur de wijncultuur had verdreven zo'n 5 millennia v.Chr.

En wat met China, hoor ik u dan denken? Veel info is hierover niet gekend, maar allicht stamt hun biercultuur ook af uit jaartallen als 12.000j geleden (Turkije) of 15.500j geleden (Peru) - zie vorig stukje Oerverhaal. Wie zich een beetje wil verdiepen in Chinese biergeschriften en biergeschiedenis kan lezen dat toen hun wereld werd geschapen de biergod toevallig net bier stond te brouwen, om het daarna als feestdrank aan de eerste mensen op die nieuwe aarde te schenken. Een gefermenteerde mix van vruchten, graan (en rijst ?) en honing. Dit verhaaltje vertelden de Chinezen elkaar al ruim tien millennia geleden. Een wat andere bierbeleving dan die men binnen onze joods-christelijke traditie kan vernemen. Daar worstelen ze in de eerste bijbelboeken nog met begrippen als mono- en polytheïsme, laat staan dat er sprake kan zijn van iets bijzonders als een biergod of bier. Het idee alleen al… Alles was wijn in die bijbel, een Romeins bedenksel.

Deel deze pagina: