Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Het Oerverhaal van Bier - deel 3

Het Oerverhaal van Bier - deel 3

Bier en brood ... daar gaat het vandaag om. Want was het immers niet zo dat bier bij toeval ontstaan was door het fermenteren van broodbrokken opgelost in water. Daarna door de drinker via een rietje naar binnen gezogen of met handige bekertjes van klei met wat gaatjes erin geprikt als filtertje (foto). Hoe dan ook, brood en bier, ze hadden ontegenzeggelijk iets met elkaar, maar wetenschappelijke bevindingen spreken elkaar hierin toch steeds meer tegen. De één zegt brood werd bier, anderen zeggen: bier uit een dun soort zuurdesem was er eerst, wat daarna onvermijdelijk volgde was ons dagelijks brood en bier. Ook weer zo’n verwijzing naar Bijbelboeken. Tegenwoordig zijn er weer al volop brouwers die met eigen gebakken brood bier brouwen, zelfs met rozijnenbrood. Brood gemaakt van draf is ook heerlijk, ik kan dit proefondervindelijk beamen (gebruik echter nooit meer dan 30 procent draf (bostel) op de totale massa).

In elk geval had het maken en consumeren van bier in de oudheid ook al heilzame doeleinden. Niet enkel om een alcoholisch vocht voor plezier en spirituele verheffing te maken, bij de bierproductie kwamen zeker ook gezondheid en voeding om de hoek kijken. Gezondheid omdat ethanol schadelijke bacteriën doodt en een desinfecterende werking heeft. Voeding omdat bij het fermenteren extra voedingssuikers loskomen en andere voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine B met daarin foliumzuur, niacine, thiamine en ribiflavine. Prehistorisch bier was feitelijk een energiedrank – een soort Red Bull avant-la-lettre – en een vitaminebom – een multivitamine drank als ACE of Roosvicee. Maakte je bijvoorbeeld bier met cacao, dan kreeg je volop flavanolen binnen. Dit zijn polyfenolen die vrije radicalen neutraliseren, antioxidanten die supergezond zijn. Gebruikte je wortelen of tomaten had je hetzelfde effect. Tel daar bronnen als calcium en proteïnen bij op, die bevatten veel vitamine A en B12 die bijdragen aan gezonde tanden, beenderen en de aanmaak van rode bloedcellen en de groei van spieren en weefsels. Niet dat men dat toen allemaal al wist, maar het was bij het bierdrinken wel mooi meegenomen.

Met andere woorden: bier was veel meer dan simpel vloeibaar brood. Hier treffen toeval en praktijk elkaar wel heel erg handig. Bier dus niet als godendrank, maar als levensnoodzakelijk gezondheidsdrankje, dat je sterk en energiek maakte. Power bier gebaseerd op het gebruik van wat we nu super foods noemen. Oertarwes, die we allang uit het oog verloren zijn, die enorme oppeppers kunnen geven. Denk ook aan graansoorten die in de buurt van zeer zoute zeeën groeiden, jodium en natrium meegewaaid met de wind, neerslaand op het graan, gratis in je bier. Hierbij vooral niet vergeten dat alles toen slow was, daar hadden ze geen slow food club voor nodig.

Deel deze pagina: