Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Het Oerverhaal van Bier - deel 4

Het Oerverhaal van Bier - deel 4

We springen even van de overgang van de jager-verzamelaar tot boer-handelaar en zijn sociale gevolgen. De relatie van man tot vrouw veranderde plots dramatisch. Eens de familieband bezegeld was, werd je als schoondochter tegelijk ingezet om de rituelen en specifieke arbeidstaken van je schoonmoeder over te nemen. Te beginnen door haar te ondersteunen in haar dagdagelijkse arbeid en verplichtingen. Zo ging dat net zo met het brouwen van bier, als knechtje van je schoonmoeder in de brouwkeuken.

Bierbrouwen en de hele bierhandel was bij de oerstammen volledig in vrouwenhanden. Bier was een gedomesticeerde vrouwenbusiness geworden. Vrouwen konden zich, mits ze goede bierbrouwsters waren, een goede status verwerven. Goed je best doen dus. Met andere woorden, de man heeft bezittingen en de vrouw is er één van, want hij heeft haar gekocht van haar familie. Haar business is in feite zijn business. Dit schiep voor de vrouw nodeloze verplichtingen om het 'goed' te maken; met gelijke munt terug te betalen.

Bij de jager-verzamelaars waren juist de moeders en dochters belangrijk om de familie te "onderhouden" en van de nodige inkomsten -voedingsstoffen- te voorzien. We zien hier toch al een eerste verschuiving van het rollenpatroon. Terwijl bij de jager-verzamelaars de menselijke verhoudingen tussen man en vrouw redelijk in balans zijn, veranderde die gaandeweg de metamorfose van jager-verzamelaar tot boer-handelaar en huisvrouw. Gek in feite, als je weet dat de brouwsters steevast hoog in aanzien stonden? Waren er immers geen biergodinnen die dit alles (de ganse biercultuur) hadden geëntameerd en gefundeerd? Best bijzonder, die positie van de vrouw in relatie tot de krachtige godinnen. Voor de rest moet ik de dames die naar een soort oer-emancipatie speuren en dit lezen teleurstellen. Vrouwen speelden –op een enkeling na– geen enkele rol van betekenis in de nieuw ontstane beschaving van sedentaire boeren.

Deel deze pagina: