Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Het Oerverhaal van Bier - deel 5

Het Oerverhaal van Bier - deel 5

Voor dit verhaal knipogen we even naar het opzoekwerk van een ander. Microbioloog Ian S. Hornsey beweert over het oerbier - waar hij dat in zijn boek A history of beer and brewing met veel pathos en blabla doet - dat de oorsprong van bier zoals wij het kennen (dus binnen de joods-christelijke cultuur) terug te brengen is tot de prehistorie.

Gemaakt van vruchten en/of honing. Hornsey geeft wel toe dat het net zo goed cactus-, kokos- of palmsap had kunnen zijn waar de eerste bieren van zijn gemaakt. Hij spreekt in elk geval helemaal niet over broodbrokken die in bier veranderen. Hij gaat uit van het fermenteren van vruchtensuikers in alcohol. Suikers uit zetmeel (van graansoorten) rangschikt hij er helemaal niet onder. We zullen het wel nooit helemaal precies weten, verzucht hij. Interessante gedachte in elk geval!

U moet hierbij bedenken, dat alcoholische dranken, zowel als landbouw trouwens, los van elkaar op verschillende werelddelen (behalve Antarctica) op verschillende momenten zijn uitgevonden. In een periode van duizenden jaren hebben suiker en zetmeel dienstgedaan als vergistbare basisproducten om bier van te maken. Van cacao en cassave, tot maïs en cactussap. Rijst, zoete aardappel, ananas, appel, banaan, maar zeker ook de sappen van bomen als berk en palm, naaldbomen, heide, noem maar op. Zolang het suikers bevatte werd het gebruikt. Het ging zelfs zover, dat op bepaalde plekken waar dit alles niet voorhanden was men zijn toevlucht zocht in het laten fermenteren van ezelinnen- en paardenmelk zoals dat nu nog altijd gebruikelijk is bij de steppenomaden van Centraal-Azië (met name Mongolië). Deze koemis is een ferm smakend licht alcoholische biermelk. Wie weet kent u het wel als arak of arag (aйpar) uit Mongolië, dat daar nog altijd gedronken wordt door het nomadenvolk.

Het originele recept veranderde nooit, duizenden jaren hetzelfde, onvoorstelbaar die kracht van bier… In berken was xylitol het suikerachtige (polyol) bestanddeel, in spar- en dennentoppen suikerachtige substanties vol vitamine C. Bieren die werden gemaakt door indianenstammen in bosrijke gebieden. Of bij plekken met veel heide. Soms wordt nog verhaald over de Picten en hun fameuze heather ale (heide bier), overigens ook weer sterk -u kon het al raden- hallucinant en bedwelmend. Heide bier moet duizenden jaren lang op dezelfde manier gebrouwen zijn, vervaardigd uit heidebloemen in combinatie met heidetoppen en een beetje mout [¼], net als naaldbomen als spar en den, vol suikers en vitamines. Wie durft daar vandaag nog mee aan de slag?

U begrijpt het ook. Alcoholische dranken (bier) maken en alcohol (bier) drinken zijn wereldwijd een integraal onderdeel van het mens zijn. Bier is van oudsher een sociaal smeermiddel. Daar ontkomen we niet aan, de Tournée Minérale adepten zullen het moeten accepteren of ze willen of niet. Beschavingen drijven erop. Kunst, cultuur, muziek, literatuur, taal en religie, waar zouden ze zijn zonder bier?

Deel deze pagina: