Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Brouwen met hulp van getijden

Brouwen met hulp van getijden

Gebeden die op vaste tijden van de dag worden uitgesproken, worden getijden genoemd. Neem daar ook nog eens een eeuwigdurende kalender met alle feesten van de heiligen, andere feestdagen en processies, een gebedscyclus gewijd aan Maria en boetepsalmen bij… en je hebt een getijdenboek. Met andere woorden, het getijdenboek was als een soort almanak voor de ziel.
In de kantlijn stonden ook allerlei wetenswaardigheden die betrekking hadden op het specifieke getij die de paters en monniken hielpen bij het brouwen van bier. Met de komst van de boekdrukkunst werden de getijdenboeken omgezet in almanakken waar de Enkhuizer Almanak een mooi voorbeeld van is, en dat voor maar liefst 420 edities lang al! De dag van vandaag kan je hem nog steeds verkrijgen en zelfs als applicatie installeren. Hierin vind je de kermissen en feestdagen, de watergetijden, weersvoorspellingen, wetenswaardigheden en volkswijsheden. De almanak en het getijdenboek hebben veel overeenkomsten want communiceren, daar ging het namelijk allemaal om!

Zo zie je maar weer dat er in het bierverleden veel kwam kijken bij het brouwproces!

Deel deze pagina: