Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Het bewaren van bier

Het bewaren van bier

In optimale conditie

De bedoeling is om bier te drinken wanneer die op zijn best is. Zo vers mogelijk dus. De smaken die erna vrij komen horen er eigenlijk niet te zijn. Leg je biertje dus lekker in de koelkast want elementen zoals licht, temperatuur en tijd zorgen voor de smaakachteruitgang van het bier.

Donkerder bier langer bewaren

Het donkere bier is langer te bewaren dan de anderen en moet minimaal 8% alcohol bevatten. Bij donkere bieren is er sprake van portoficatie waarbij er smaken van rijp, rood fruit ontstaan terwijl het koolzuur geleidelijk verdwijnt.

In de kelder

De ideale temperatuur om bier te bewaren is de keldertemperatuur, het liefst tussen de 8 en 12 graden. Wat ook zeker belangrijk is, is de stabiliteit van de temperatuur en dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan het gebeuren dat etiketten, kurken en kroonkurken gaan schimmelen… en dat geeft een onaangename biersmaak.

Vijf jaar

Vijf jaar is de ideale tijd om bier te bewaren (tenzij anders vermeld door de brouwer zelf). De smaakontwikkeling is met vijf jaar op zijn hoogtepunt, daarna beginnen er zich wat bijsmaken te vormen, maar dat is nooit met garantie te zeggen.

In het blikje

Bier drink je dan wel het best uit een glas, maar je bewaart deze het best in blik. Het is de ideale manier om je biertje zo fris mogelijk te houden want er kan geen zuurstof of licht bij. Bovendien koelt blik ook sneller!

THT-datum

Het is niet de bedoeling om je bier weg te gooien als het de houdbaarheidsdatum heeft overschreven (halleluja!). De brouwer garandeert je dat het bier tot dan hoort te smaken zoals het moet. Na de houdbaarheidsdatum kan je het bier gewoon nog drinken, ziek zal je er niet snel van worden alleszins. Het zal waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken.

Bron: Hop! 2017 Albert Heijn

Deel deze pagina: