Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Weetje: Van waar komt de naam “bierton” eigenlijk?

Weetje: Van waar komt de naam “bierton” eigenlijk?

Eerst en vooral moeten we u vertellen waar het woord ‘tonn’ vandaan komt. Ik hoor het u al denken: ‘tonn, dat betekent toch gewoon ton of vat maar dan in het Keltisch?’. Wel, dat is bijna juist maar het zag er toch eerst anders uit dan de ton die u nu in gedachten hebt. De ‘tonn’ was vroeger namelijk een geitenleren zak gevuld met bier die werd meegesleurd tijdens doortrektochten van de Kelten. Met een leren zak doorheen de bossen wandelen was uiteraard niet echt praktisch, maar gelukkig waren de Kelten innovatief genoeg en leerden ze tijdens hun tochten om er echte tonnen van te maken. Deze tonnen gebruikten ze voor hetzelfde doel als de geitenleren zakken waardoor de ‘tonn’ al gauw werd gedoopt tot de bierton. Deze biertonnen waren zeer gewild bij de Kelten waardoor het ambacht van kuiper al gauw ontstond want de vraag was groot. De kwaliteit van het bier werd zeer goed behouden dankzij de uitstekende bewaarkwaliteiten waarin de ton voorziet. Naast de gewone bierton heb je vandaag ook nog de foeder. Een foeder is ook een bierton, maar met een inhoud van maar liefst 65 000 liter en deze worden enkel en alleen maar in België gemaakt! Bovendien waren de Romeinen zeer hard onder de indruk van deze Keltische bierton! Ze konden de tonnen goed gebruiken om er hun druiven tot wijn in te verwerken.

Deel deze pagina: