Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Weetjes over de heilige viereenheid: water, graan, hop en gist

Weetjes over de heilige viereenheid: water, graan, hop en gist

Water

Bier bestaat voor 95% uit water!

Zonder water zou bier smaakloos zijn. Water neemt zoet en bitter op, maar ook andere smaakelementen zoals proteïnes, vitamines en mineralen.

Het gebeurt soms dat een brouwer gips of andere brouwzouten toevoegt aan water ter voorbereiding van een IPA-bier (Indiana Pale Ale, bevat meer hop als conserveringsmiddel en heeft een hoger alcoholpercentage. Het moest immers houdbaar blijven voor de lange reis per schip naar India.)

De minerale zouten die zich in water bevinden bepalen de zuurtegraad van het wort (aftreksel van mout, gezoet en gehopt beslag voor de bereiding van bier). Daarnaast beïnvloeden ze ook de verschillende processen tijdens het maischen (bij het maischen bepaal je of je een zoet bier of droog bier wilt maken. Tijdens het maischen worden er enzymen geactiveerd die het zetmeel naar vergistbare en onvergistbare suikers) zoals oplosbaarheid, enzymactiviteit, eiwitgedrag en rendement.

In Duitsland is het wettelijk verboden om aan gas- en oliewinning te doen in de buurt van waterbronnen die door bierbrouwers worden gebruikt.

De waterkwaliteit wordt bepaald door de geologie van de grond. Grondwater neemt de mineralen op die zich in de bodemlagen bevinden en laat de vervuilingen vervolgens erin achter.

In de middeleeuwen was het voor brouwers aan te raden om zich dicht bij de rivieren te vestigen omdat er bier werd gemaakt van gekookt rivierwater. Bovendien werd de waterweg gebruikt als transport voor de ingrediënten en de biertonnen.

Jaarlijks dronken de middeleeuwers tussen de 300 en 400 liter bier omdat het een alternatief was voor het verontreinigd water. Het bier bevatte wel minder alcohol dan de dag van vandaag. Voor de armen en de kinderen was er het scharrebier dat nog minder alcohol bevatte.

Bron: Hop! 2017 Albert Heijn

Deel deze pagina: