Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Weetjes over de heilige viereenheid: gist

Weetjes over de heilige viereenheid: gist

Gist

Gist is de allerbelangrijkste factor in het bierbrouwproces!

Eigenlijk is gist geen ingrediënt maar een beestje, een eencellig micro-organisme (een schimmel dus).

De gistcellen produceren alcohol, maar zodra er te veel alcohol ontstaat, sterven ze een moedige en mooie dood.

Door vergisting ontstaan de bubbels in het glas. Brouwers kunnen er zelf voor kiezen om er nog eens extra koolzuur aan toe te voegen. Soms voegen brouwers voor de nagisting op fles suiker toe waardoor gistcellen verse bubbels produceren.

De gistsoort en vergisting bepalen voor 25% of het bier wel of niet lekker smaakt, en is daarbij het geheim van elke brouwer. De granen, de hop en het brouwwater mogen nog zo perfect zijn, als de kwaliteit van de gist niet deugt is het bier alsnog verpest. Van gist zijn er ongeveer duizenden soorten.

Er zijn vier soorten gisting:

1. Bovengisting (hoge gisting);

2. Ondergisting (lage gisting);

3. Spontane gisting (wilde gisting);

4. Gemengde gisting (meerdere gisten van een verschillend type).

Speciaalbieren zijn complexer van smaak vanwege de bovengisting. De hogere temperatuur van vergisting zorgt voor veel meer aroma’s en bijproducten in het bier. De meesten vergisten het effectiefst bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. De gist blijft dan op het brouwsel drijven en er kan gevarieerd worden met smaken en toevoegingen.

Bij pils is het verhaal helemaal anders, daar is alle biergist eruit gefilterd! Bij speciaalbier is er nagisting op de fles, bij tarwebier blijft de gist als een nevel in het glas hangen en dat mag je zeker mee opdrinken.

Bron: Hop! 2017, Albert Heijn

Deel deze pagina: