Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Weetjes over de heilige viereenheid: graan

Weetjes over de heilige viereenheid: graan

Graan

Graan is een verzamelnaam voor grassoorten die reeds honderden jaren gecultiveerd en veredeld zijn zodat ze geschikter zijn voor menselijke consumptie.

Er zijn veel granen waarvan bier gebrouwen kan worden: gerst, tarwe, spelt, haver, rogge, maïs, rijst, gierst, boekweit, amarant, teff en quinoa.

Mensen met een glutenallergie kiezen best voor bier dat gebrouwen is van wilde rijst, boekweit, quinoa, gierst of amarant.

Het verwerken van granen tot gedroogde, gekiemde korrels is het moutproces. De gedroogde, gekiemde korrels worden mout genoemd.

In een mouterij wordt er mout gemaakt van granen maar er zijn er minder in aantal dan brouwerijen. De gerst wordt eerst geweekt in water en zuigt zich. Daarna kan deze ontkiemen en de enzymen die gevormd zijn zetten het aanwezige zetmeel om in suikers.

De moutkleur wordt uitgedrukt in EBC en is een afkorting van European Brewery Convention, een organisatie van grote brouwerijen in Europa. Hoe hoger de EBC hoe donkerder de mout.

Bij de bereiding van bier worden er soms ook ongemoute granen gebruikt en dat scheelt dan in prijs maar is vooral bedoeld om lichter bier te brouwen.

Bron: Hop! 2017, Albert Heijn

Deel deze pagina: