Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Weetjes over de heilige viereenheid: hop

Weetjes over de heilige viereenheid: hop

Hop

Hop is een slingerplant en is afkomstig van de hennepfamilie. Hop kan tot 10 centimeter per dag groeien, per jaar zo’n 8 meter (!), en is daarmee een van de snelst groeiende planten ter wereld. Het kan ouder worden dan 20 jaar en er zijn meer dan 80 soorten hop.

In de hopteelt zorgen de mannelijke hopplanten voor een te bitter smaakje. Ze bestuiven namelijk de vrouwelijke hopplanten waardoor de bellen groter en te bitter worden voor de Europese bieren. Voor de Engelse bieren is dit echter geen enkel probleem en worden ze gewoon mee gebrouwen.

Brouwers gebruiken 2 tot 5 gram hop per liter bier met daarbovenop aromahops voor de speciale smaak. De soort en hoeveelheid van de hop bepalen de bitterheid, het aroma, de dikte van de schuimkraag en de houdbaarheid van het bier.

In Nederland en België kun je hopplanten gewoon in het wild tegenkomen. Een voedselrijke, humusrijke en vochtige grond is hier ideaal voor.

Honden zijn allergisch voor hop!

Hopextract zou een rustgevende en slaapverwekkende werking hebben. Het wordt soms in thee verwerkt en vroeger in hoofdkussens. Het wordt ook beschouwd als maagversterkend.

Bron: Hop! 2017, Albert Heijn

Deel deze pagina: