Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Kerst- en winterbier

Kerst- en winterbier

Het is weer de tijd van het jaar, de feestdagen staan voor de deur en er wordt druk gezocht naar pakjes en geschenken om onder de kerstboom te leggen. Ook in elk café zal je merken dat het de tijd is van Kerstmis met de kerst- en winterbieren die er geserveerd worden. Het waren de Engelsen die het Christmas Ale hebben uitgevonden in ca. 1400! Daar begint de winter al vanaf Halloween, een traditionele Keltische hoogdag, die samen met de adventperiode de belangrijkste Christelijke traditie vormt tot Kerstmis en Drie Koningen.

‘Bier, da’s toch voor in de zomer?’ Laten we voor eens en voor altijd dit misverstand de wereld uit helpen. In het verleden was het namelijk zo dat bier enkel gebrouwen werd tussen eind september en eind april want bier vergist moeilijk bij hogere temperaturen. Vandaar dat de hop- en graanvoorraden in de herfst moesten worden verwerkt om plaats te maken voor de nieuwe oogst. Tegenwoordig kan bier het hele jaar door worden gebrouwen omwille van de moderne koeltechnieken, ook de kerst- en winterbieren. Die laatste twee drink je het best wanneer het weer guur en koud is en je verlangt naar een warm gevoel.

Maar wat is winterbier nu eigenlijk? Het is bier dat aangevuld of aangescherpt is met een, meestal spicy en kruidig, smaakje gemengd met de zoetheid van alcohol, kandijsuiker, vanille en/of anijs. Dit zijn allemaal smaken die de mens, naast de alcoholwarmte, een extra warm gevoel geeft tijdens deze koude winterperiode. Over het algemeen zijn de winterbieren bovengistend en amberkleurig, robijnrood, koperkleurig tot diep donkerbruin. Die diepe kleur is te danken aan het overvloedige gebruik van gesuikerd mout of karamelmout. Verder zijn honing, zoethout, dragon, munt en tijm de favoriete smaken van de brouwers. Deze toevoegingen gebeuren vaak tijdens het rijpen van het bier in de lagertanks of -vaten. De brouwers voegen ook vaak extra hopbloemen toe, een soort dry hopping. Dit voegt eerder een fruitigheid toe dan een bitterheid die zorgt voor een mooie balans in het winterbier.

Om af te sluiten geven we graag enkele gastronomische suggesties voor bij een winterbiertje:

- Alles wat wildgerechten betreft (vooral bij wildpaté!)

- Sterke volromige kazen en blue cheese

- Desserts: alles met pure chocolade, in sabayon en chocolademousse

Onze suggesties voor winterbier (in willekeurige volgorde):

  1. Bush de Noël & Bush de Noël Premium
  2. St. Bernardus
  3. Vicaris Winter
  4. Gouden Carolus Christmas
  5. Stille Nacht van De Dolle Brouwers

Deel deze pagina: