Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Bier uit blik versus flesje - Biermythe

Bier uit blik versus flesje - Biermythe

Is bier uit een flesje echt zoveel beter dan bier uit blik?

Je bent zeker en vast vertrouwd met het straatbeeld van het blikje, bier uit blik heeft nu eenmaal zijn imago niet mee. Daklozen lopen ermee rond, het halve-liter blik van een goedkoop merk. Irritante jongeren hangen ermee rond op openbare plaatsen. Carnavalisten nemen graag een blikje mee tijdens het feestvieren. Op een feestje krijg je al eens sneller uit blik geserveerd en dan denk je toch wel eens bij jezelf… een flesje kan er niet af?!

Maar is dit allemaal wel terecht? Heeft bier uit blik een slecht imago of smaakt het gewoon anders, bv metaalsmaak of is het bier uit een flesje gewoon echt lekkerder of beter?

Dat bier uit een flesje beter zou zijn is een mythe, veel kenners zullen dan ook bier uit blik prefereren boven een flesje.

Zonlicht, lucht, warmte en tijd zijn de grootste vijanden van bier. Er zijn twee zorgen bij bier bewaren in flesjes, zuurstof en zonlicht. Flesjes zijn verre van perfect. Met de tijd komt er zuurstof onder de dop door en dat zal je bier naar karton laten smaken. Ook het licht wat door het glas komt is niet bevorderlijk voor de smaak. Bier wordt het beste verpakt in ondoorschijnend bruin glas. Wit en groen glas laten veel licht door, waardoor de smaak van de drank aangetast kan worden.

Een blikje daarentegen houdt 100% zonlicht en zuurstof buiten, alsook de frisheid van het bier blijft beter in blik. Nadelen van bier uit blik zijn dan weer de smaak en hergisting. Vraag aan eender wie waarom je niet graag bier uit blik drinkt zal 95% antwoorden… ‘ik hou niet van de metaalsmaak’.


Voor speciaalbieren is de hergisting een probleem voor blik. Deze bieren hebben een hergisting waarbij het gistproces opnieuw opgestart wordt en suiker wordt toegevoegd. Door dit proces komt veel koolzuur vrij en dat zorg voor grote druk, deze druk kunnen blikken niet aan. Veel brouwers verkiezen daarom nog steeds fles boven blik.

Met andere woorden, laat je niet afschrikken als je volgende keer een blikje krijgt voorgeschoteld ipv een flesje. Of het nu uit blik of fles komt, bier is altijd om van te genieten.

Nog zo’n biermythe: Bier drinken enkel voor mannen?

Deel deze pagina: