Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

World Beer Awards 2018

World Beer Awards 2018

Dit zijn de winnaars van de World Beer Awards 2018!

De World Beer Awards zijn weer uitgereikt! In september namen alle ‘Style Winners’ het tegen elkaar op in Londen en werd door de jury bepaald welke bieren de titel dit jaar mogen dragen.

In deze laatste ronde van de World Beer Awards mochten honderd internationale brouwers, bierexperts en journalisten stemmen om ’s werelds beste bieren van dit jaar te kiezen. In negen verschillende categorieën werden op deze manier de grote winnaars gekozen. Naar goede gewoonte mogen de Belgische brouwerijen weer feestvieren: liefst 13 gouden medailles haalde ons land binnen. Brouwerijen Boon en Omer Vander Ghinste doen zelfs een dubbelslag: na de World Beer Cup in mei vallen hun bieren ook nu in de prijzen.

Het gaat hard voor brouwerij Omer Vander Ghinste : Amper twee jaar geleden kwam hun Tripel LeFort op de markt, maar ze beleven nu al een grandcrujaar. Na goud op de World Beer Cup staat het goudblonde bier van 8,8% ook op de World Beer Awards op het hoogste schavot. “Niemand durfde er nochtans op te hopen”, klinkt het. “Onze tripel heeft nu de twee belangrijkste bierwedstrijden ter wereld gewonnen.”

Nog opvallend: bij de sterke donkere bieren valt Cuvée Clarisse in de prijzen, de robijnrode gerstewijn van brouwerij Wilderen uit Sint-Truiden. “Nochtans onderscheiden vooral Amerikaanse en Canadese brouwerijen zich hiermee”, zegt brouwer Mike Janssen, die de winst een hele eer noemt. “Zeker omdat het al bijna tien jaar geleden is dat een Belgisch bier nog eens die titel mocht wegkapen.”

Van Rafelghem nuanceert wel enigszins de forse prijzenslag bij de Belgische bieren. “De kans om te winnen op de World Beer Awards is erg groot, gewoon omdat er zoveel verschillende stijlen zijn en er zoveel prijzen worden uitgereikt. Al doet dat niets af aan de vele goede biertjes die ons land telt, natuurlijk. Voor mij blijft de referentie de World Beer Cup, die in het voorjaar plaatsvindt.”

Van 2300 naar 9 bieren

De World Beer Awards bestaat uit drie verschillende rondes. Ronde één begon dit jaar met maar liefst 2300 bieren uit 50 verschillende landen. De inzendingen werden beoordeeld en binnen een bierstijl zijn de beste inzendingen per land gekozen, de zogenoemde country winners.

In de tweede proefronde nemen alle ‘Country Winners’ het tegen elkaar op. De beste worden gekozen tot ‘Style Winner’. Deze uitslag werd in augustus bekend gemaakt. !

Gouden Belgische biertjes

België haalt 13 keer goud op de World Beer Awards. Daarmee moeten we enkel Duitsland (14 keer goud) laten voorgaan. Ook Brazilië doet het goed, met 8 winnaars. Opvallend: Nederland haalt even veel goud als Taiwan: één keer.

 • Wheat Beer Belgian Style : Brugs Witbier, Alken-Maes
 • Dark Beer Strong : Cuvée Clarisse, brouwerij Wilderen
 • lavoured Fruit & Vegetable : Mystic Krieken, brouwerij Haacht
 • Flavoured Honey & Maple : Bellefleurs, brouwerij Kompel
 • Lager Light : Maes 0.0%, brouwerij Alken-Maes
 • Lager Strong : Desert Stallion, brouwerij Martens
 • Pale Beer Belgian Style Tripel : Tripel LeFort, brouwerij Omer Vander Ghinste
 • Pale Beer Saison : Kerel Bière de Garde, brouwerij VBDCK
 • Sour Beer Flanders Red Ale : Vintage, brouwerij Rodenbach
 • Sour Beer Framboise : Framboise, brouwerij Lindemans
 • Sour Beer Geuze : Oude Geuze Boon VAT 108, brouwerij Boon
 • Sour Beer Kriek : Oude Kriek, brouwerij Oud Beersel
 • Sour Beer Oud Bruin : Vieille Brune, brouwerij Vanuxeem


De grote finale

De grote finale vond afgelopen week plaats. Daarin namen alle ‘Style Winners’ het tegen elkaar op en bepaalde de jury welk bier het beste ter wereld is in zijn categorie. Deze categorieën zijn: Dark Beer, Flavoured Beer, IPA, Lager, Pale Beer, Sour Beer, Specialty Beer, Stout & Porter en Wheat Beer.

Dit zijn de winnaars van de World Beer Awards 2018!

 • Dark Beer: Collesi, Imper Ale Ubi Rossa uit Italië
 • Flavoured Beer: Sons of Liberty, Bourbon BA Uprising Stout uit Amerika
 • IPA: Wychwood, Hobgoblin IPA uit Engeland
 • Lager: Schwarzbräu, Schweden Pils uit Duitsland
 • Pale Beer: Unibroue, 25e Blonde de l'Enfer uit Canada
 • Sour Beer: Rodenbach Vintage uit België
 • Specialty Beer: Rügener Insel-Brauerei, Quadriga uit Duitsland
 • Stout & Porter: Bogota Beer Company, Macondo Coffee Staut uit Colombia
 • Wheat Beer: Maisels's Weisse Original uit Duitsland
Deel deze pagina: