Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Popbier

Popbier

Torhout-Werchter, al luidde de benaming van het eerste grootschalige dubbel-festival Woodlands, was dit het eerste grote popfestival in België (gemodelleerd naar Woodstock). De formule bestond erin dat de groepen die op zaterdag in Torhout optraden, op zondag in Werchter speelden. Sinds 2000 heet het festival Rock Werchter.

Organisator Herman Schueremans en nog een aantal van zijn kompanen liepen er langzaam van binnen. Borst vooruit dat dit allemaal kon in Vlaanderen. Best vreemd dat Herman binnen de Vlaamse idioom nooit aan Werchter-bier heeft gedacht, bij Tomorrowland hebben ze het met hun eigen Tomorrowland-bier - in kekke blikjes van Stella - een stuk beter voor elkaar. Op-Ale en Horse-Ale (en nog tal van andere speciaalbieren) werden allemaal in de buurt van Werchter gebrouwen. Maar ach, je kunt als organisator niet overal aan denken.

Intussen zijn er ook veel populaire bands die hun eigen bier hebben gelanceerd. Ze deden het vooral, zeggen ze, omdat niet elke organisator hun favoriete drank kon serveren. Bands als Elbow met Build a Rocket Boys en Charge is hierin het meest succesvol, hoewel Motörheads röad crew en Bastard ook heel populair zijn onder de fans. De bieren van Elbow Motörhead waren zo succesvol dat ze intussen een tweede bier op de markt hebben gebracht. Het mooie bij de Elbow bieren is, dat alle winst naar goede doelen gaan, met name in Noord-Engeland.

Hieronder zoals het goede popmuziek betaamt een (zeer subjectieve) Top-15:

 1. Doe Maar (7,7%)
 2. Pixies – Hey (5.9%)
 3. Elbow – Charge (4.2%)
 4. AC/DC – Rock or Bust (5%)
 5. Hanson – MMMHops (7,5%)
 6. Kiss – Destroyer beer (4,7%
 7. Motörhead – Bastards (4.7%)
 8. Motörhead – Röad Crew (5%)
 9. Iron Maiden – Trooper (4,1%)
 10. Pearl Jam – Faithfull Ale (7%)
 11. Frank Turner – Believe (4.8%)
 12. New Order – Stray Dog (4.2%)
 13. Queen – Bohemian Lager (4.7%)
 14. Elbow – Build a Rocket Boys (4%)
 15. Maximo Park – Maxïmo No 5 (5%)

© Ariël Meeusen, hoofdbiergids BeerWalk

<<< www.beerwalk.be >>>

Deel deze pagina: