Update coronavirus: Onze bierwandelingen worden opgeschort tot 15 april. Wij contacteren alle deelnemers voor een omboeking of voucher (12 maanden geldig). U kan nog steeds boeken voor bierwandelingen na 15 april.

Gilbert Van Schoonbeke wordt 500

Gilbert Van Schoonbeke wordt 500

Wie was Gilbert van Schoonbeke?

Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) is ongetwijfeld de grondlegger van de Antwerpse stadsontwikkeling. Als urbanist en projectontwikkelaar heeft hij het gezicht van Antwerpen in de Gouden Eeuw (16de eeuw) in belangrijke mate bepaald. Hij voltooide een groot deel van de Spaanse Omwalling, die tot ver in de 19de eeuw de ontwikkeling van de stad bepaalde, trok straten recht, bouwde huizen en openbare gebouwen, breidde het stadsgebied en de haven uit en creëerde een industrieel kwartier. De Stadswaag, de Vrijdagmarkt, de Nieuwstad (Het Eilandje) en het huidige Quartier Latin danken hun ontstaan aan zijn initiatief. Zijn bekendste gebouwen waren het Tapissierspand, waar vandaag de Bourlaschouwburg staat, en het Waterhuis dat vandaag bekend staat als het Brouwershuis.

Brouwershuis

Het Brouwershuis is één van de belangrijkste verwezenlijkingen van Van Schoonbeke. Niet alleen is dit het laatste gebouw dat in opdracht van hem gezet werd en vandaag nog te zien is. Het leert ons ook veel over de brouwersgeschiedenis van Antwerpen. De vraag naar bier in het zestiende-eeuwse Antwerpen was zo groot dat een groot deel geïmporteerd moest worden. Bovendien was het bier dat in de stad zelf werd gebrouwen van inferieure kwaliteit door het slechte water. Van Schoonbeke zag in het brouwen van bier een industrietak die voor verbetering en expansie in aanmerking kwam en richtte in de Nieuwstad een brouwerijonderneming op. Alle brouwerijen in ‘t Stad (24 stuks) waren eigendom van Van Schoonbeke. Om het probleem van de kwaliteit van het water op te lossen richtte Van Schoonbeke een waterhuis op, het huidige brouwershuis. Zuiver Schijnwater werd via de stadsvesten en de brouwersbuis in de kelder van het gebouw gebracht van waar het door middel van een scheprad omhoog werd gebracht en via een systeem van loden buizen verdeeld over de verschillende brouwerijen.

<< Ontdek meer over Van Schoonbeke en bier op een Beerwalk Antwerpen >>

Deel deze pagina: